İçindekiler
- Üç Dev Adam’ın hikayesini ‘yabancılar’dan dinleyelim:
- Önce Civil War’u düşündük:
- Film Türkiye’de başarılı olamadı, Tanzanya’ya satıldı:
- Örümcek Adamımız ayrıca Örümcek Ayetinde de yer aldı:
- Yukarıda gördüğümüz belgeselin ilginç kısmı:
- Üç Dev Adam’ı izlemek istiyorsanız:
- Örümcek Adam filmlerini izleyen tüm gerçek hayranları doğru cevaplayacak bir test
- Ya Örümcek Adam alternatif evrenlerden birinde Türkiye’de doğup büyümüşse?
YouTube’da henüz üne kavuşamamış olan Neon Harbour kanalı, 1973 yılında vizyona giren Türk yapımı “Üç Dev Adam” filminin hikayesini anlattı.
Türk Sinema ve çizgi roman uyarlama tarihinde, günümüzde pek çok kişinin adını duymadığı bir yapım var. 1973’te vizyona giren “Kaptan Amerika, El Santo ve Örümcek Adam birbirlerine karşı”üç dev adam”.
Üç başrolü İstanbul’a getiren ve lisanssız olarak beyazperdeye taşıyan film geçtiğimiz günlerde yeniden vizyona girdi. Film 1 Kasım’da açılıyor. 50. yılını kutlamaya hazırlanıyor Filmin hikayesi yabancı bir YouTube kanalında anlatıldı.
Üç Dev Adam’ın hikayesini ‘yabancılar’dan dinleyelim:
Önce Civil War’u düşündük:
Film, dönemin popüler karakterlerini barındırsa da hikayeleri çizgi romanla hiç uyumlu değil. Senaryosunu Doğan Tamer’in yazdığı örümcek adam bir kötü adamSanto ve Kaptan Amerika, onu durdurmak isteyen iki kahraman olarak anlatılıyor.
Ayrıca Kaptan Amerika, İkinci Dünya Savaşı sırasında köle olan bir asker değil, kostüm giymeye başlayan standart bir polis memuru. Tabii Neon Harbour videosunda da ilginç bir detay ortaya çıkıyor.
Kaptan Amerika’yı 2. Dünya Savaşı askeri olarak anlatan çizgi romanlar Türkiye’ye 1975’e kadar ulaşmadı. Bildiğimiz Kaptan Amerika 1944’lerde yayınlanmaya başlayan bir film serisiydi.
Çizgi roman yaratıcıları, Mister Scarlet adlı 1940’ların efsanevi karakterini yeniden yazdı, ancak adını ilk etapta Kaptan Amerika olarak değiştirdi, ancak hikayesini pek değiştirmedi. kaptan amerika aslında Orta yaşlı bir bölge savcısıydı.
Örümcek Adam’da yönetmenler Fikret Uçar ve Doğan Tamer’in yaratıcılığı konuştu. İkili, Kaptan Amerika’yı alt etmeye layık güçlü bir süper kahraman arıyordu. Örümcek Adam o zamanlar Türkiye’de pek bilinmiyordu. Uçak ve Tamer de bundan yararlanarak Örümcek Adam’ı yaparlar. tamamen farklı bir kimliğe büründükötü adam yaptı.
Film Türkiye’de başarılı olamadı, Tanzanya’ya satıldı:
Üç Dev Adam, Uçar ve Tamer’in çabalarına rağmen Türkiye’de pek başarı görmedi. Bu aşamada yapımcı Hasan Tual devreye girerek İtalyan film festivalinde bir mekan kiralar ve filmi orada tanıştığı bir dağıtımcıya satar.
Dağıtımcı filmi Tanzanya’ya sattı. Önümüzdeki birkaç on yılda dünyanın birçok yerinde giriş yaptı
Örümcek Adamımız ayrıca Örümcek Ayetinde de yer aldı:
Spider-Verse çizgi romanının 14 Ocak 2015’te yayınlanan ikinci sayısında da beklenmedik bir detaya yer verildi. Çizgi romanda Evil Spider-Man karşımıza çıkıyor. Böylece kısa bir süreliğine de olsa Marvel evrenine dahil oldu.
Yukarıda gördüğümüz belgeselin ilginç kısmı:
Belgeselin en dikkat çekici noktalarından biri de videoda yer alan Neon Harbour görüntüleri. tam yüksek çözünürlüklü olmak. O zamanlar Türkiye’de HD çözünürlüğü bile olmadığını varsayarsak, filmin bugün internetteki tüm kopyaları 360p çözünürlükte iken, yapay zekanın görüntüleri ele geçirmiş olabileceğini düşünebiliriz.
Üç Dev Adam’ı izlemek istiyorsanız:
https://www.youtube.com/watch?v=kHyK4qif2EA
Örümcek Adam filmlerini izleyen tüm gerçek hayranları doğru cevaplayacak bir test
Ya Örümcek Adam alternatif evrenlerden birinde Türkiye’de doğup büyümüşse?
Kaynak
https://gizmodo.com/3-dev-adam-turkish-spider-man-movie-documentary-1850574991