İçindekiler
- Ayna kullanarak sahneler nasıl çekilir?
- yansıma çekimi
- bakış açısı çekimi
- çift yansıma çekimi
- ufuk aynası çekimi
- çoklu atış
- çerçeveli çekim
- yüzüne vuruldu
- Bir ayna sahnesini çekmenin adımları nelerdir?
- Ayna sahnelerinde kamerayı görünmez yapan teknikler nelerdir?
- Peki, bir ayna sahnesini ayna kullanmadan çekmek mümkün mü?
- Ayna sahneleri olan bazı filmler:
- İletişim (1997)
- Menşei (2010)
- Kara Kuğu (2010)
- Taksi Şoförü (1976)
- LaHaine (1995)
- Terminatör 2: Kıyamet Günü (1991)
- Çocukluğumuzda gördüğümüzü sorgulamanıza neden olacak ilginç karikatür teorileri
1895’te Paris’te seyirciyi buluşturan “Bir Trenin La Ciotat İstasyonuna Gelişi” filmiyle, sanatçıların fikirlerini görsel olarak ifade etmeleri için yeni bir alan ortaya çıktı: Sinema. Daha sonra büyüyüp sanayileşen Sinema sektörü, günümüzde insanların vakit geçirmek için ilk başvurdukları etkinliklerden biri olan film izlemeye yol açmıştır.
Film endüstrisinin yanı sıra insanların gün geçtikçe daha kolay erişebildiği televizyon yapımları da artmıştır. Bu arada, film ve televizyon yapımlarının kalitesi teknolojinin gelişmesiyle farklı boyutlara ulaştı. 3D görüntü teknolojisi, yeşil ekran teknolojisi ve IMAX gibi teknolojilerle film yapım süreci büyük ölçüde iyileştirildi. Yönetmenler film ve Dizi çekimlerinde yeni teknikler yarattılar.
Seri film yapımlarında ‘yönetmen bunu nasıl çekmiş?’ dediğimiz sahnelerle tanışabiliyoruz. Bunun en iyi örneği, ayna sahneleri olabilir. Ayna tekniği genellikle bir sahneye derinlik katmak veya kafa karıştırıcı sahneler oluşturmak için kullanılabilir. Özellikle aynanın karşısında çekilen sahneler için. kamerayı nasıl gizleyebilirsin Geliştirilmiş teknikler var.
Ayna kullanarak sahneler nasıl çekilir?
Aynalar, çekim sürecinde birçok görüntü sorununa neden olabilir. Seri film yapım ekipleri, her sahnede. kamera arkası ekibi görülmekten kaçınmalısınız ve bu da çekim aşamalarını zahmetli hale getirebilir. Ayna kullanımı, bu sorunlu sahnelere, girift aydınlatmaya ve derin kompozisyonlar oluşturmak çok yararlı olabilir.
Aynalar aynı zamanda ışığı yansıtan unsurlar oldukları için filme hayat verirler. Çoğu zaman bunun nedeni seyirciye kendilerini gerçekten filmin içindeymiş gibi hissettirmesidir. gerçekçi görüntüler Ayna çekim tekniklerine geçmeden önce günümüz filmlerinde ayna ile çekilebilen çeşitli sahne türleri de oluşturmaya yardımcı olabilir.
- yansıma çekimi
- bakış açısı çekimi
- çift refleks atış
- ufuk aynası çekimi
- çoklu atış
- çerçeveli çekim
- yüzüne vuruldu
yansıma çekimi
Bu tür çekimde, kamera aynadaki bir yansımayı filme alır. Yansımalı çekim yöntemi ile sahneye derinlik katılabilir, böylece dar alanlarda Ateş etmenin mantıklı bir yolu. Etkili bir hikaye anlatma aracı olarak da kullanılabilir. Seyirci bu teknikle çekilmiş bir sahneyi sahnedeki kişiyi izler gibi izler. geriye bakmak gibi baskı alabilirsiniz.
bakış açısı çekimi
Perspektif çekimde, film sahnesi aynaya bakan bir karakterin bakış açısından alınır. Kamera genellikle arkasında oyuncu olacak şekildedir. doğrudan aynanın karşısında yerleştirilmiş. Bu çekim tekniğinde seyirci aslında oyuncunun yansımasını gözlemler.
çift yansıma çekimi
Çift yansımalı çekimin kullanıldığı bir sahnede, kamera her iki tarafta ayna bir alana yerleştirildi.
ufuk aynası çekimi
Ufuk aynası çekiminde, kamera ters yöne dalmış izlenimi vermek için aynayı içe doğru itiyormuş gibi hissedilebilir. Ardından, sanki ayna sadece bir duvarmış gibi görüntünün diğer tarafına geçersiniz.
çoklu atış
Çoklu çekim sahnede, aynı karakterin farklı çekimlerinin yansımalarının önünde kullanılmasıyla geliştirilen bir teknik kullanılır.
çerçeveli çekim
Çerçeveli çekim tekniğinde aynalar, fotoğraf çerçevesi olarak kullanılmış. Yansıma yoluyla sahneleri görebilirsiniz. Kaliteli sahne kompozisyonları oluşturmak ve tepki çekimlerini bir çerçevede kullanmak için ideal bir yöntem olabilir.
yüzüne vuruldu
Kendi kendine yüzleşme çekim tekniğinde sahnedeki iki karakter birbirine bakar. yüz yüze ayakta bu idealdir. Bu teknik, sahnedeki karakterler birbirleriyle konuşurken, arkalarındaki aynadaki yansımalara bakarken ortaya çıkar.
Bir ayna sahnesini çekmenin adımları nelerdir?
Kamerayı göstermeden çekim yapmak göründüğü kadar kolay değil. Özellikle kamera için. hareketli bir atış olduğunda veya karakterler sahnede hareket ettiğinde işler daha da zorlaşabilir. Günümüzde, teknolojinin büyük gelişimi, yüksek teknolojili çekim ekipmanları ve görsel efekt sistemlerinin daha erişilebilir hale gelmesi nedeniyle, Dizi film yapımcıları ayna sahneleri çekmeye daha istekli olabilir. Öte yandan çektikleri Dizi veya filmin daha dikkat çekici sahneler içermesini isteyen yönetmenlerin de izlemesi gereken bazı adımlar var.
- Öncelikle ateş açısına bir karar verilmelidir. Doğrudan aynanın önünden veya yandan çekim yapmayı tercih edebilirsiniz. Tabii kamerayı yansımadan görülemeyecek bir açıda tutmak işi çok daha kolaylaştırıyor.
- kamera hareketlerine karar vermelisin Kamera hareket ediyorsa, oynatıcının görüntüde ortalanmış ve görünür durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Akabinde kamera çekiminin hangi açıda biteceğine karar verilmelidir.
- Açı ve harekete karar verdikten sonra biraz daha estetik konular önem kazanıyor. Aynadan sahneler çekerken, oyuncunun aynadaki görüntüsünün net olduğundan emin olun ve gerekirse açılıyor Kullanılmalı.
- Kameraman, ışık ekibi, bom mikrofonu gibi perde arkasındaki personel ve ekipman, Sahneye çıkmadığından emin olun.
Ayna sahnelerinde kamerayı görünmez yapan teknikler nelerdir?
Aynada bir sahneyi çekmek için kullanılan teknikler, yapımcının ve yönetmenin sahneyle ilgili isteklerine bağlı olarak değişecektir. Ayna sahnelerinde yönetmenlerin sıklıkla kamerayı görünmez kılmak için kullandıkları bazı teknikler vardır.
- Bu tekniklerin en kolayı ve en yaygını kamera kullanmaktır. yansımadan saklan olabilir. Ancak gerçekçi bir sahne çekmek isteyen yönetmenler bu tekniği pek kullanmak istemeyebilirler.
- Kamera orijinal konumundan hareket ettirilerek yansımanın olduğu kısmın çerçevesinin dışında kalır. bu teknik için telafi etmek Diye adlandırılır.
- Bir oyuncunun arkası seyirciye dönük olduğunda veya bir sahnede birden fazla oyuncu olduğunda kamuflaj tekniği mevcut. Bu teknikte kamera oyuncunun arkasına yerleştirilmiştir ancak kamera hareket ettirilemez.
- Görsel efekt kavramının en temel kavramlarından biri olan rotoskop kullanılarak kamera gizlenebilir. rotoskop tekniğiözellikle animasyonlarda, görüntülerin kare kare birleştirilerek hareket yaratıldığı bir tekniktir.
Peki, bir ayna sahnesini ayna kullanmadan çekmek mümkün mü?
Bazı sahnelerde yönetmen ayna illüzyonu Bazen onu yaratmak için bir aynanız varmış gibi davranabilirsiniz. Özellikle korku ve gerilim filmlerinde yaygın olarak kullanılan ayna illüzyonunu yaratmak için yaygın olarak kullanılan iki yöntem vardır.
ilk yöntemde dubleks kurulum Yani bir sahnenin önüne başka bir sahne aynı şekilde yerleştirilerek ayna izlenimi oluşturulabilir. Tabi bu yöntem biraz daha zor olduğu için tercih edilmiyor.
Diğer yöntem ise görsel efektlerden tam anlamıyla yararlanarak gerçek olmayan ama gerçek gibi görünen bir ayna yaratmaktır. görsel efektler aradı ve yeşil Ekran Tekniği kullanılarak yapılan bu teknikte post prodüksiyon sayesinde çekimler tek bir görüntü haline getirilerek gerçekte var olmayan bir ayna ortaya çıkarılmaktadır.