Bilim

Arabayla Kaybolduğumuzda Müziğin Sesini Neden Kısarız?

20.08.2023 18:32:10 Yorum Yok 5 Görüntülenme

Arabada seyahat ederken kaybolduğumuzda haritalara bakmak yerine elimiz birden müziğin sesini kısmaya gider. Peki bunun neden olduğunu hiç düşündünüz mü? Hadi gelin bu ses kısma olayı nereden geliyormuş yakından bakalım.

Arabanızla seyir halindeyken normalde bildiğiniz yerlerden farklı bir yere girdiğinizi düşünün. Daha önce gitmediğiniz bir yol olduğu için odağınızı yola daha fazla vermeye başlarsınız. Bu odaklanma sürecinde ise çoğu kişi müziğin sesini kısar. Peki yolla birebir bağlantısı olmayan müziği özellikle bilmediğimiz bir yola girdiğimizde neden kısarız hiç düşündünüz mü? 

Bu garip eylem, muhtemelen daha önce sizin de başınıza geldi. Bu zamana kadar bunun neden olduğunu düşünmemiş olabilirsiniz, ancak bu satırları okurken siz de benim gibi merak ettiniz değil mi? Aslında beynimizin çalışma mantığıyla ilişkili olan bu müzik kısma durumu neden oluyormuş gelin yakından bakalım.

Kaybolmak ya da başka bir sebepten bilmediğiniz bir yola girdiğinizde neden müziğin sesini kısarsınız?

Bu noktada yapılan araştırmalar müziğin sesini kısma eyleminin beynin odaklanma çabasıyla alakası olduğunu bize gösteriyor. Araba kullanmak, dikkatimizin çok büyük bir kısmını alan, dikkat edilmezse hayati hasarlara yol açabilecek bir eylem. 

Belki her zaman gidip geldiğiniz yol için o kadar da odaklanmaya ihtiyacınız yok ancak “bilmediğiniz yol” beyin için pek çok bilinmeyeni beraberinde getiriyor. Beynimiz de bu bilinmeyenlere karşı tetikte kalmak için dikkatini tek bir yöne kaydırıyor. Bunun sonucunda da nedenini bilmediğimiz bir şekilde elimizi müziğin sesini kısarken buluyoruz.

Dikkatimizin bir miktarını alan ses, o dikkate ihtiyaç olduğunda beyin tarafından engelleniyor.

Arabada müzik dinlemek çok zevkli bir aktivite. Ancak elbette bunun bir bedeli var. Müzik dinlemek beynin görsel bölümlerindeki girdilerin bir miktarını alıyor. Beynin artık ezbere bildiği ve sadece hareket eden nesneler dışında diğer şeylere çok da fazla dikkat etmesine gerek kalmadığı yollarda müzik dinlerken çok fazla zorlanmıyor. Ancak yeni bir yere girmek, yağmurlu veya karlı yollar gibi ekstra dikkat gerektiren anlarda bu bölünmüş dikkate yeniden ihtiyaç duyuluyor. 

İLGİLİ HABER

Kamyon ve Tırlarda Bulunan Bu Havada Asılı Tekerlekler Aslında Ne İşe Yarıyor?

İnsan beyninin sınırları olduğunu kabul etmek gerekiyor. 

İnsan beyni gerçekten çok gelişmiş olmasına rağmen belirli sınırlara da sahip. Aslında araba kullanırken kaybolduğunuzda haritaya bakmak daha doğru bir çözümdür, ancak ilk yaptığımız şey müziğin sesini kısmak olur. Her ne kadar garip görünse de beynin çalışma şeklini anladığınızda her şey daha anlamlı gelmeye başlıyor.

Beynimiz ikincil görevleri kapatarak tüm odağını ana göreve döndürmek istiyor.

Arabanın müzik sesi kısılıyor

Beynimiz, gün boyunca 5 temel duyumuzdan gelen bilgileri toplar. Her duyu sisteminin kendi duyusal nöronları vardır ve bu nöronlar merkezi sinir sistemine çevrenizle alakalı bilgiler sunar. Beyin ise bu bilgileri alarak nasıl ilerleyeceğine karar verir. Beyin bu süreçte 1 ana göreve odaklanırken ikincil görevin etrafında sürekli git gel yapar.

İLGİLİ HABER

Arabalarda Bulunan ve Neye Yaradığını Çoğu Kişinin Bilmediği “İç Sirkülasyon Düğmesi” Ne İşe Yarıyor?

Beyin sürekli bu görevler arasında git gel yapar, ancak bunu yaparken çok ufak sürelerde gecikmeler yaşayabilir. İşte kaybolduğunuz bir senaryoda bu ufak gecikmeler sokak tabelasını görmenize engel olabilir. Her ne kadar biz bu şekilde düşünmesek de beyin tüm bu sürecin farkında olduğu için ikincil görevleri askıya alarak tek bir ana göreve odaklanmak ister.

İLGİLİ HABER

Traktörlerin Arka Tekerlekleri Büyükken Ön Tekerlekleri Neden Küçük?

Bugün sizlere neden araba sürerken kaybolduğumuzda müziğin sesini kıstığımızı açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında yazabilirsiniz.

    HHPortal.

    HHPortal.NET 2005 yılında Hackhell ismi ile yayın hayatına başlamıştır.

    © Copyright 2023 HHPortal.. All Rights Reserved.